Boston Tea Party: Kuinka Amerikan vallankumous sai alkunsa kuusipennisellä teepussilla

 Boston Tea Party: Kuinka Amerikan vallankumous sai alkunsa kuusipennisellä teepussilla

Historian käänteissä on usein kyse sattumasta, vahingosta tai yllättävästä päätöksestä. Bostonin Teenpuolue oli yksi sellainen tapahtuma, joka muutti lopullisesti Amerikan ja Britannian suhdetta. 16. joulukuuta 1773 kolme englantilaista laivaa ankkuroi Bostonin satamaan – Dartmouth, Eleanor ja Beaver. Niiden lastina oli 342 kirstinallista teetä, osa East India Companyn valtavasta varastosta Intiasta. Tämän teekuorman kohtalo johti yhteen Amerikan kolonialaist Historian tunnetuimmista protesteista.

Taustalla: Tea Act ja Amerikan kolonistien viha

Britannian parlamentin vuonna 1773 hyväksymä Tea Act oli yrityksen “pelastaa” East India Companyn taloudellinen vaikeudet. Aiheuttamatta kaupallisia kilpailuja, laki antoi East India Companylle monopolin teen myynnissä Amerikassa, mikä merkitsi että kolonialistien piti ostaa teetä vain heiltä. Tämä herätti kolonisteissa voimakasta vastustusta. He kokivat, että Tea Act oli veronkantoväkivaltaa naamioituna kaupallisena säädöksenä.

Kolonialistien mielestä heillä ei ollut edustus Britannian parlamentissa ja siksi mitään oikeutta määrätä veroja. “Ei veroa ilman esitystä!” -slogan kuvastui kolonialaisten vihaa ja protestia brittiläistä hallintoa vastaan.

Teenpuolue: Radikaali protesti Bostonin satamassa

Bostonin Teenpuolue oli tulos kasvavasta poliittisesta jännitteestä Amerikan ja Britannian välillä. Kolonistien keskuudessa leviää huhu, että East India Companyn teelaivoja saapuu Bostoniin ja että heidän on pakko maksaa veroja tätä teetä varten.

Joulukuun 16. päivän yönä 150-200 kolonistien ryhmää, jotka kutsuivat itseään “Sons of Liberty”, tunkeutuivat Bostonin satamaan. He naamioituivat Amerikan intiaaneiksi ja alkoi heittää kaksisataa teekirstua mereen.

Teenpuolueen seuraukset: Tietoa itsenäisyysjulistukseen

Bostonin Teenpuolue oli brittien silmissä vakava rikos. Se herätti Britanniassa suurta inhoa ja halua rankaista kolonisteja.

Kolonistien näkökulmasta Teenpuolue oli kuitenkin tarpeellinen protesti epäoikeudenmukaista verotusta vastaan. He näkivät sen symbolina Amerikan itsenäisyyspyrkimyksille.

Teenpuolue johti lopulta Britannian ja Amerikan väliseen sotaan, joka kesti vuodesta 1775 vuoteen 1783. Sota päättyi Amerikan voittoon ja itsenäisyyteen.

Elihu Yale: Yalen yliopiston perustaja, jonka ura oli täynnä vaihtelua

Vaikka Elihu Yale ei ollut suoraan mukana Bostonin Teenpuolueessa, hän oli merkittävä hahmo Amerikan kolonialaikaisen historiassa. Yale (1649-1721) syntyi Connecticutissa ja teki menestyksekkään uran kauppiaana Englannissa. Hän palveli myös Britannian parlamentin jäsenenä ja kuvernöörinä Intiassa.

Yale tunnetaan parhaiten Yalen yliopiston perustajana vuonna 1701. Hän lahjoitti yliopistolle merkittäviä summia rahaa ja kirjakokoelmia, joilla oli suuri vaikutus instituution kehitykseen. Yalen nimeäminen yliopiston mukaan osoitti kiitollisuutta hänen suureen panoksensa koulutukseen ja tieteen edistämiseen.

Elihu Yalen ura: Seikkailuja kauppiaana ja kuvernöörinä

  • Kauppias: Yale aloitti uransa kauppiaana Lontoossa, jossa hän erikoistui tekstiilien ja tavaroiden kauppaan. Hänen menestyksensä johtui vahvasta neuvottelutaidosta ja kyvystä löytää kannattavia kauppasuhteita.
  • Kuvernööri: Yale toimi Britannian East India Companyn palveluksessa Intiassa kuvernöörinä. Hänen vastuualueensa sisälsi hallinnollisia tehtäviä, kauppapolitiikan ja sotilaallisia strategioita.

Elihu Yalen perintö: Tieteen ja koulutuksen edistäminen Amerikassa

Yalen yliopisto on yksi vanhimmista ja arvostetuimmista yliopistoista Yhdysvalloissa. Se tunnetaan vahvasta tiedetyöstä, humanistisesta koulutuksesta ja monipuolisista opinto-ohjelmista. Yalen perustajan panos koulutukseen on edelleen havaittavissa yliopiston arvostetuissa tutkimusohjelmissa ja korkeaan tasoon kohoavassa koulutustasossa.

Yalen historia on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka kertovat sekä Yalen itsestään että aikakaudestaan. Hänen elämäänsä leimasi sekä menestyksen että vastoinkäymisten yhdistelmä, mikä tekee hänestä kiehtovan historiallisen hahmon tutkia.